Mastering
Moderne muziektermen

Mastering

Wat is mastering?

Met het masteren van muziek wordt het afwerken van de mix naar een stabiele totaalklank bedoeld. Mastering gebeurd tegenwoordig eigenlijk altijd digitaal. Tijdens het masteren worden de verschillende verhoudingen tussen de freqeunties niet alleen beluisterd maar ook zichtbaar gemaakt. Met verschillende tools zoals speciale software, hardware en equalizers worden minimale klankcorrecties gemaakt.

Mastering is dus niet hetzelfde als mixen. Bij mixen worden alle losse sporen immers individueel bewerkt om ze gezamenlijk zo goed mogelijk te laten klinken, terwijl bij het masteren het totaalgeluid geoptimaliseerd wordt.

Het doel van mastering

Door het gebruik van een ‘limiter’ en een ‘compressor’ wordt er voor gezorgd dat het gehele geluid harder gaat klinken. Op deze manier wordt voorkomen dat de stillere gedeelten in de mix helemaal wegvallen.

Een nummer wordt in de masteringfase op een dusdanige manier bewerkt zodat deze perfect aansluit bij de sound en feeling van alle andere tracks op het album. Dit is uiterst belangrijk voor een homogeen eindresultaat. Een band of dj wil immers een eigen sound uitdragen welke herkenbaar is voor de luisteraars.

Ook wordt de uiteindelijke volgorde van het muziekalbum bepaald. Kortom, welk nummer komt op welke plek. Tevens kunnen er pauzes van bepaalde lengte tussen de verschillende nummers worden gemonteerd of worden de nummers juist aan elkaar gezet.

Gezien een cd een 16-bits medium is terwijl het overgrote deel van de digitale recorders met een groter aantal bits werken, wordt tijdens het masteren doorgaans teruggegaan van 24 bit naar 16 bit.

Wanneer de volledige mix de mastering heeft ondergaan, wordt ze geschikt gemaakt om op elk medium afgespeeld te kunnen worden. Het is immers erg belangrijk dat de tracks op elk medium zo optimaal mogelijk klinken. Of de nummers nu op de radio worden uitgezonden, via een goedkope hoofdtelefoon worden beluisterd of uit high-end speakers knallen, het geluid moet perfect klinken.