Muzikant
Beroepen

Muzikant

Naast een heleboel technische beroepen binnen de muziekwereld zijn er natuurlijk ook de muzikanten zelf. Nou is het begrip muzikant op zijn zachtst gezegd erg breed te noemen. Het is daarom dat we hierover ook graag het een en ander willen uitlichten.

Wat is een muzikant?

De term muzikant is een vrij algemene term en een universele benaming voor personen die muziek maken. Iemand die zichzelf muzikant noemt (of door anderen zo genoemd wordt) hoeft niet per se een beroepsmuzikant te zijn. Het is zelfs zo dat de grootste groep muzikanten enkel hobbymatig bezig zijn met muziek, gezien het doorgaans niet gemakkelijk is een betaalde baan als muzikant te bemachtigen. In dit artikel zullen we het echter voornamelijk over beroepsmuzikant hebben.

Een muzikant zal veelal gebruik maken van een instrument, hoewel dit niet per definitie zo hoeft te zijn. Een zanger of zangeres is bijvoorbeeld ook een muzikant en gebruikt zijn of haar stem om muziek te maken. Je zou ook kunnen zeggen dat de stem in dat geval het instrument is.

Het beroep musicus wordt trouwens nogal eens verward met het vak muzikant. Toch zijn dit twee verschillende professies. Doorgaans wordt de term musicus gebruikt voor een beroepsmuzikant binnen een professioneel orkest, welke normaliter niets anders dan enkel klassieke muziekstukken speelt.

Wat doet een muzikant zoal?

Veel beroepsmuzikanten zijn in staat om meer dan een instrument te bespelen. Welk(e) instrument(en) dit dan is/zijn hangt sterk af van de persoonlijke voorkeuren van de muzikant. Daarnaast speelt hun achtergrond en opleiding vaak ook een grote rol.

Daarnaast kan een muzikant solo spelen of er voor kiezen om in een orkest, een harmonie of een band te spelen. Een combinatie van beide is echter ook heel goed mogelijk. Muzikanten maken immers op verschillende manieren muziek.

Wanneer je als muzikant binnen een orkest speelt ben je een onderdeel van een groter geheel dat onder leiding staat van een dirigent. Dit zal voor de ene muzikanten als voordeel gezien worden, terwijl de andere muzikant liever autonoom blijft. Op deze manier kan zelf bepaald worden wat voor soort muziek er gemaakt wordt.

Verschillende groepen

Omdat de benaming muzikant erg breed is kan dit verwijzen naar diverse groepen binnen deze beroepsgroep. Zo zijn er de vocalisten en de instrumentalisten. Bij vocalisten kun je denken aan leadzangers en achtergrondzangers, terwijl je bij instrumentalisten weer een verdere onderverdeling kunt maken tussen de verschillende instrumentsoorten.