Freeform hardcore
Moderne muziekstijlen

Freeform hardcore

De herkomst van freeform hardcore

Oorspronkelijk is freeform hardcore een vertakking van het vroegere ‘happy hardcore’. Maar waar bij happy hardcore de typische blije vocalen de boventoon voerde, zijn deze bij freeform hardcore

ingeruild voor een wat meer instrumentale sound. De structuren en geluiden zijn echter wel afgeleid van happy hardcore, het tempo daarentegen dan weer niet. Doe daar een toevoeging bij van de elementen uit ‘early trance‘ muziek en je komt uit bij freeform hardcore.

Toen de muziekstijl midden jaren 90 ontstond, stond deze ook wel bekend onder de naam ‘trancecore’. Onterecht overigens, want trancecore is eingenlijk een sub-stijl van de ‘hardcore house’, bedacht door Cenobite Records in 1996. De naam freeform past ook beter bij het genre, gezien het een erg experimentele muziekstijl is met veel vrijheid in de structuur.

Subgenres

Freeform hardcore is tegenwoordig onder te verdelen in een drietal subgenres. Zo is er onder andere FiNRG, dat zoveel betekend als Finnisch Freeform. FiNRG is een collectief van Finse Hard Dance en Techno producers. Daarnaast is er ook nog het NuNRG, opgericht door de twee Italiaanse muziekproducenten Giuseppe Ottaviani en Andrea Ribeca. Als derde subgenre is er het UK Freeform. De grootste groep aanhangers van freeform hardcore komt dan ook uit Finland, Groot-Britannië, Zweden en Australië.