Equalizer
Moderne muziektermen

Equalizer

Wat is een equalizer?

Een equalizer, ook wel EQ genoemd, is het beste te vergelijken met een volumeknop. Maar dan wel een zeer veelzijdige volumeknop. Je regelt er namelijk het volume mee van een deel van het

frequentiespectrum. Zo pas je met de ‘treble’ enkel de hoge tonen aan, terwijl je met de ‘bass’ alleen de lage tonen zachter of harder zet.

Grafische en parametrische equalizer

Naast de eenvoudige uitvoeringen van een equalizer waarmee enkel de hoge frequenties aangepast kunnen worden, bestaan er ook zeer uitgebreide varianten. Een grafische equalizer is daar een voorbeeld van. Dit type equalizer heeft het gehele hoorbare frequentiespectrum opgedeeld in zogenoemde ‘banden’, waarbij elke band een bepaalde frequentie omvat welke is aan te passen door middel van een schuif. Een eenvoudige grafische equalizer heeft al een zevental banden, terwijl een uitgebreide grafische equalizer er wel 31 kan hebben. Soms kun je zelfs het rechter en linker kanaal apart beïnvloeden.

Een parametrische equalizer daarentegen heeft doorgaans tussen de drie en zeven banden. Een heel stuk minder dus. Deze banden kun je echter zelf verschuiven over het frequentiespectrum door gebruik te maken van de ‘frequency’ knop. Hierbij overlappen de banden elkaar gedeeltelijk.