Wat heb je nodig voor een professionele studio?
Moderne muziektermen

Wat heb je nodig voor een professionele studio?

Voor het produceren van elektronische muziek op professioneel niveau is heel wat speciale apparatuur benodigd. Want ondanks dat het maken van dergelijke muziek voor een leek soms heel erg wordt onderschat, is het een enorm ingewikkeld proces waarbij veel verschillende factoren een rol spelen.

Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat er in een enigszins professionele studio als snel een apparaat of 15 te vinden is. Van kleinere tot grotere apparatuur, het is allemaal nodig om exact het juiste geluid te verkrijgen dat gewenst is voor het muziekstuk. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat het inrichten van een respectabele muziekstudio een flinke som geld kost. Om een dergelijke aanschaf te doen heb je ofwel een grote spaarrekening nodig, een bedrijfslening van een bedrijf zoals Qeld óf een investeerder die je hierbij te hulp schiet.

De basis

De échte basis van een goede muziekstudio is in eerste instantie niet gerelateerd aan elektronische apparatuur maar aan de studio zelf. Het dient namelijk een geluidsisolerende cabine of ruimte te zijn. Dit maakt het niet alleen mogelijk om ongestoord muziek te maken, maar ook zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor bijvoorbeeld omwonenden of buren. Naast het binnen en buiten houden van geluiden is de studioruimte tevens van groot belang voor de juiste akoestiek. In een goede studio dien je de akoestiek namelijk volledig te kunnen afstemmen naar jouw wensen.

Om de juiste akoestiek te creëren zijn onder andere absorbers en diffusers nodig. Simpel uitgelegd controleert een absorber de galm in een ruimte, terwijl een diffuser ongewenste reflectie verstrooid. Beide zijn doorgaans elementen in tegelvorm, welke op elke gewenste plek tegen de wanden en het plafond van de studio gemonteerd kunnen worden. Voor de perfecte sound is overigens wel een uitgebreide en ingewikkelde berekening nodig, dus laat je altijd voorlichten en adviseren door een professioneel bedrijf.

DAW computer

In een moderne muziekstudio kun je niets beginnen zonder een DAW computer. DAW is een afkorting voor Digital Audio Workstation, en is een pc die qua hardware en inrichting volledig toegespitst is op het produceren en bewerken van muziek. Op een dergelijke computer is de juiste software uiteraard ook van enorm groot belang. Programma’s zoals Ableton, Cakewalk, Steinberg Cubase en vele anderen zijn dan ook een belangrijke bouwsteen bij het produceren van muziek.

Monitoren

Een muziekstudio zonder een goede set monitorspeakers is als een zeilboot zonder zeil. Het is onmisbaar! Monitoren geven exact weer wat er zich in je mix bevindt. Op normale HIFI speakers of simpele computerspeakers worden eventuele fouten in een mix lang niet altijd weergegeven, terwijl je op professionele monitorspeakers precies hoort wat er fout gaat. Dit geeft je uiteraard de kans om dergelijke fouten in een mix aan te passen en te verbeteren.

Is dit alles?

Naast bovengenoemde onderdelen ben je nu natuurlijk nog lang niet klaar met je studio. Er missen namelijk nog een aantal essentiële onderdelen. Denk hierbij aan samplers, drumcomputers, audio en midi interfaces, controllers, microfoons en andere randapparatuur. Uiteraard zijn deze onderdelen zeer afhankelijk van het soort muziek dat je wilt gaan maken.