Audio Designer
Beroepen

Audio Designer

Wat is een Audio Designer?

Een Audio Designer is hoofdzakelijk bezig met muziek, geluid, klanken en alle technologie die je daaromheen kunt bedenken. Hij is een echte expert op het gebied van geluidsvormgeving door

middel van technologie. Dit kan zowel creatief en experimenteel zijn als conventioneel.

Wat doet een Audio Designer zoal?

Zoals eerder genoemd kan een goede Audio Designer op vele vlakken werkzaam zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Een geluidstechnicus bij grote concerten en evenementen. Deze zorgt er voor dat het publiek een zo optimaal mogelijke geluidservaring krijgt.
  • Een geluidstechnicus in een studio tijdens het opnemen van een nieuw album van een band. De juiste sound en feeling van de muziek wordt tijdens het opnemen grotendeels bepaald door de kwaliteiten van de audio designer.
  • Een ontwerper van geluidssoftware voor producers en dj‘s. Als deze software technisch en geluidstechnisch goed in elkaar zit, zullen er grote namen mee gaan werken.
  • Een ontwikkelaar van applicaties welke rondom muziek en geluid draaien. Denk bijvoorbeeld aan apps waarmee een gebruiker zelf een ringtone kan maken.

Psychologie achter geluid en muziek

Een goede Audio Designer weet veel af van de invloed van geluid en muziek op de luisteraar, en weet dit op de juiste manier in te zetten. Het gehoor is immers een zeer belangrijk zintuig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het fenomeen ‘spontaan kippenvel krijgen’ bij het horen van je favoriete nummer. Dit is simpelweg een reactie van het lichaam waarbij het hormoon dopamine een grote rol speelt. Wanneer deze kennis op een slimme manier ingezet wordt door een geluidstechnicus, kan hij bepaalde emoties aansturen bij de luisteraar. Dit wordt in vaktermen ook wel ‘stimulus en respons’ genoemd.