Ambient
Moderne muziekstijlen

Ambient

Wat is ambient muziek?

De muziekstijl ambient is in feite muziek welke binnen de categorie achtergrondmuziek valt. Door het gebruik van bepaalde klanken die zowel atmosferisch als akoestisch versterkt worden, wordt een bepaalde sfeer opgeroepen bij de luisteraar. Het tempo van ambient ligt vrij laag, waardoor de muziek vaak een rustgevende invloed heeft.

Soundscapes

Bij het maken van ambient wordt wordt de nadruk doorgaans meer gelegd op het creëren van soundscapes dan op de productie van echte composities of liedjes. Wat een soundscape precies is, is wellicht het beste uit te leggen door de parallelliteit met het Engelse woord ‘landscape’. Er wordt getracht een niet bestaand, visueel landschap te creëren in de gedachten van de luisteraar, doordat deze bepaalde geluiden en klanken associeert met specifieke situaties. Elke luisteraar interpreteert het muziekstuk dus op zijn of haar eigen manier, waardoor er feitelijk allerlei verschillende soundscapes kunnen ontstaan.

Het doel van ambient

Doorgaans wordt met ambient geprobeerd de luisteraar een gevoel van innerlijke rust, kalmte en denkruimte te laten ervaren. Dat wil niet zeggen dat er nooit een andere sfeer neergezet wordt. Een duistere, mysterieuze of melancholische ambiance komt ook nog wel eens voor. De stijl van ambient is in ieder geval vaak erg experimenteel en conceptueel te noemen.

Het ontstaan van ambient

De oorsprong van ambient ligt in de zestiger en zeventiger jaren in het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment werden allerhande nieuwe muziekinstrumenten zoals de synthesizer op grote schaal geïntroduceerd en beschikbaar voor de massa. Artiesten zoals Kraftwerk en Brian Eno hebben een grote invloed gehad op het populair worden en de algemene acceptatie van ambient muziek onder het grotere publiek.

Zo bracht Eno in 1978 het album ‘Ambient 1: Music for Airports’ uit, dat bestaat uit vier composities gecreëerd door gelaagde ‘tape loops’ van diverse lengtes. Het gehele album is ontworpen om constant herhaald te worden door een geluidsinstallatie, met de intentie om de angstige, gespannen sfeer van een luchthaventerminal te verminderen.

De term werd door Eno zelf bedacht en is door hem ooit omschreven als: “As ignorable as it is interesting.” en “Induce calm and a space to think.” Vrij vertaald betekend dit dus: Net zo negeerbaar als interessant. En: Wekt kalmte op en ruimte om na te denken. Ondanks dat het ‘Ambient 1’ album niet de eerste vermelding van het genre ambient is, was dit wel het album dat als eerste expliciet werd gemaakt met ‘ambient muisic’ als etiket.