Werken met muziek
Beroepen

Werken met muziek

Overal ter wereld wordt er op allerlei niveaus muziek gemaakt. Muziek wordt gebruikt voor religieuze en culturele doeleinden. De voornaamste functie van muziek is vermaak. Omdat er veel vraag

naar muziek is, is er een muziekindustrie ontstaan. Voor velen is het een droom om op een podium te zingen of een instrument te bespelen. Menig bandje begint met spelen ergens in een schuur en hoopt uiteindelijk concertzalen vol aan te trekken. Fans luisteren niet alleen naar de muziek, maar kijken ook naar de show. Als muziekartiest kun je daarom op het podium het beste stevige schoenen aantrekken. Het wordt erg gewaardeerd door het publiek als je een dansshow geeft tijdens het optreden. Er zijn amateur-bandjes die optreden bij lokale feesten en daar een zakcentje mee verdienen. Beroemde artiesten kunnen er rijk van worden. Om als artiest door te breken is muzikaal talent onmisbaar.

Er zijn echter ook veel andere mogelijkheden om met muziek geld te verdienen.

In de muziekproductie zijn er veel mogelijkheden om geld te verdienen en met muziek bezig te zijn. Een muziekproducent heeft de taak om de opname van muziek in juiste banen te leiden. De opname van muziek gebeurd in speciale studio’s die een optimale akoestiek hebben. De muziekproducent overziet het hele opname proces en is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Voor deze taak is zakelijk inzicht en gevoel voor muziek nodig.

Door de komst van de digitale muziek is er een nieuwe vorm van muziekproductie tot stand gekomen. Het is mogelijk om geheel eigen muziek te maken met het mixen van bestaande muziek. Dit kan gewoon thuis achter de computer als hobby maar ook professioneel. Met digitale muziek zijn er veel mogelijkheden om het ritme te vertragen of te versnellen en opnames met elkaar te combineren. Naast inzicht in muziek is computerkennis een vereiste.

Tijdens een concert is er uiteenlopend personeel nodig. De geluidsinstallatie moet goed bediend worden. De kwaliteit van het geluid tijdens een concert is ontzettend belangrijk. Wanneer de apparatuur niet goed is ingesteld, kan dit het hele concert verpesten. De geluidsman zal nauwkeurig de apparatuur af moeten stemmen op de zaal. In alle hoeken zal de muziek zuiver moeten klinken. Door middel van een mengpaneel worden de geluidsignalen gemixt. Dit paneel is voorzien van schuifknopjes die heel precies afgesteld dienen te worden. De instelling wordt aangepast aan de ruimte waar het concert plaats vindt. Voor een open lucht concert zijn er andere instellingen nodig dan voor een concert in een zaal. En in iedere zaal varieert dit afhankelijk van de oppervlakte en de isolatie van de ruimte.

De technische geluidsman is daarvoor opgeleid en dient alles over de apparatuur te weten.

Elk concert heeft ook verlichting nodig en dit is van grote invloed op de sfeer van het optreden. Een goede lichtshow zal het publiek meesleuren in de muziek. Een goede geluid- en lichtspecialist is dan ook niet weg te denken bij een concert.