Chiptune
Moderne muziekstijlen

Chiptune

Modern of juist niet?

Chiptune muziek staat bij het grotere publiek beter bekend onder de naam 8-bit muziek. Deze muziekstijl dankt zijn naam aan het oorspronkelijke gebruik van PSG geluidchips, welke in vintage computers, arcadespellen en gameconsoles te vinden zijn. Door het gebruik van dergelijke chips is het

niet nodig om gebruik te maken van samples, de elektronische muziek wordt namelijk direct gesynthetiseerd.

Deze PSG geluidschips bevatten enkel simpele ruis- en toongenerators waarin weinig kanalen beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het aantal noten dat tegelijkertijd kan worden afgespeeld alsmede de complexiteit van een nummer flink beperkt.

Het ontstaan van chiptune

Door de vergrootte toegankelijkheid van computers in de jaren tachtig ontstond er al snel een overschot aan flink verouderde gameconsoles en pc’s. Daarbij volgden nieuwe technologieën elkaar in rap tempo op, terwijl de consument altijd bij wilde blijven met de nieuwste modellen en types. Het forse overschot aan afgedankte elektronische apparatuur leidde al rap tot een methode om geluidskunst te maken.

Populariteit

Chiptune muziek bleek in de jaren 80 voornamelijk in de undergroundscene populair maar brak nog niet echt door tot het grote publiek. In de 21e eeuw blijkt het echter aan populariteit terug te winnen. Daarnaast heeft het, zonder dat veel mensen hier bij stil zullen staan, de ontwikkeling van elektronische dansmuziek flink beïnvloed.