Sound Engineer
Beroepen

Sound Engineer

Wat is een Sound Engineer?

Een Sound Engineer speelt een cruciale rol binnen de muziekindustrie. Een getalenteerde Sound Engineer zorgt er bij concerten en optredens namelijk voor dat het publiek een zo optimaal mogelijke ervaring van het te horen geluid ervaart. Denk hierbij aan de zuiverheid van de instrumenten of de helderheid van een stem. Hij beheert al het ware het geluid.

Wat doet een Sound Engineer zoal?

Een Sound Engineer kan tijdens zijn werk vele touwtjes in handen hebben. Een korte opsomming met omschrijving vindt je hieronder:

  • Hij werkt aan de technische aspecten van geluid- en muziekproductie door deze te mengen, manipuleren en reproduceren.
  • Een Sound Engineer kan zich ook met andere zaken als muziek bezighouden. Denk hierbij aan het regelen van de kwaliteit van het geluid in theaters, op conferenties of andere gelegenheden welke een geluidsprojectie vereisen voor een groot publiek.
  • Het afstellen van microfoons, uitgangen en geluidsniveaus om een verbluffende geluidskwaliteit te produceren.

Verschillende soorten Sound Engineers

In feite zijn er 6 verschillende soorten Sound Engineers. De gewone man denkt bij deze term vaak enkel aan de geluidstechnicus welke achter de mengtafels staat tijdens een concert of optreden. Waarschijnlijk omdat ze deze persoon ook echt kunnen waarnemen. Dit is echter slechts een klein aspect van de term Soung Engeneer. Bij een muziekproductie of concert zijn er doorgaans al vier verschillende soorten technici aan het werk. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Een Monitor Sound Engineer. Wanneer een bandlid bij een soundcheck het verzoek heeft om “zijn gitaar een beetje lager te zetten” doet hij dit verzoek aan de Monitor Sound Engineer.

Hij zorgt namelijk voor het geluid dat de band zelf hoort via de monitors op het podium.

Een Systems Engineer zorgt voor het plaatsen en instellen van de versterkers, luidsprekers, complexe PA-systemen en gelijksoortige apparatuur voor de band en andere geluidstechnici.

Een Studio Sound Engineer werkt altijd in een speciale opnamestudio. Hier maakt hij hoogwaardige opnames van spraak, geluidseffecten en muziek.

De Wireless Microphone Engineer heeft de leiding over, je raad het waarschijnlijk al, de draadloze microfoons welke tijdens sportevenementen, theaterproducties en andere evenementen gebruikt worden.

Naast deze vier verschillende technici zijn er ook nog twee soorten Sound Engineers welke zich nog verder buiten het zicht van de luisteraar begeven.

Een Research and Development Audio Engineer bijvoorbeeld spendeerd zijn tijd voornamelijk aan het uitvinden van nieuwe technologieën, technieken en apparatuur rondom de kunst van geluidstechniek, om zo de kwaliteit alsmaar te verbeteren. Je ziet hem niet, maar hij is overduidelijk erg belangrijk.

Een Game Audio Designer is ook een goed voorbeeld van een Sound Engineer buiten beeld. Deze produceert, verwerkt en implementeert heel specifiek het geluid voor computer- en videogames. Dit is tegenwoordig echt een vak apart door de grote mate aan populariteit en verscheidenheid van computergames.