Geluidskunstenaar
Beroepen

Geluidskunstenaar

Wat is een geluidskunstenaar?

Een geluidskunstenaar is iemand welke beeldende kunst combineert met geluid. Dit uit zich vaak in experimentele, grensverleggende en abstracte kunstinstallaties. Vaker wel dan niet mond de hieruit voortvloeiende sound uit tot een kakofonie aan geluiden, tonen en klanken, waar menigeen in de verste verte geen muziekstuk uit zullen ontwaren. Uiteraard zijn er wel werken bekend waaruit daadwerkelijke liedjes voortvloeien, echter is het meestal het best te categoriseren als ‘geluidskunst’.

Om je een indruk te geven van de veelzijdigheid van deze geluidskunstenaars en hun kunstwerken hebben we een kleine uiteenzetting voor je gemaakt.

Christine Sun Kim

Een erg bijzonder voorbeeld om mee af te trappen is de Amerikaanse geluidskunstenaar Christine Sun Kim. Niettemin door haar zeer merkwaardige kunstinstallaties, alsmede door het feit dat Sun Kim al doof is sinds haar geboorte. Gestart als beeldend kunstenaar werd Sun Kim langzaam maar zeker aangetrokken door geluid als medium voor haar werken. Het is haar missie, zo zegt ze zelf, om ‘geluidsetiquette af te leren.’

Hans van Koolwijk

Geluidskunstenaar Hans van Koolwijk heeft wereldwijd bekendheid vergaard door zijn kunstwerk de ‘Bambuso’. Dit is een orgel bestaande uit meer dan honderd bamboe pijpen welke enorm van grootte variëren. De grootste pijp meet zo’n zes meter, terwijl de kleinste slechts enkele centimeters groot is. Via een ventilator wordt lucht door de pijpen geblazen terwijl door pedalen, klepjes en schuiven de sound wordt gemanipuleerd.

Arno Peeters

Een geluidskunstenaar in de breedste zin van het woord is een titel welke perfect bij Arno Peeters past. In de afgelopen dertig jaar is hij betrokken geweest in bijna iedere mogelijk denkbare tak van muziek- en geluidsproductie. Deze veelzijdigheid is langzaam maar zeker dan ook het kenmerk geworden van zijn kunstwerken. Zijn werken omvatten doorgaans bijna elke stap die je maar kunt bedenken binnen het proces van het maken van muziek. Tezamen met zijn partner Iris Hoenderbos werkt Peeters aan diverse uitvoeringen en installaties welke wereldwijd worden vertoond.

Cilia Erens

Een van de eerste Nederlandse kunstenaars welke experimenteerde met geluidswandelingen is Cilia Erens. Deze geluidswandelingen werden door haar uiteengezet om vervolgens door blinden en geblinddoekten te bewandelen. Hierbij moest geluid letterlijk het beeld vormen tijdens de wandeling. Dergelijke ‘soundscapes’ zijn specifieke vormen van geluidskunst in openbare ruimtes. Naast het aspect dat het binnen het begrip ‘kunst’ valt, hoopte Erens dat mensen zich op deze manier meer bewust worden van hun audiovisuele omgeving en zelfs van het politieke aspect van dit alles.