Je band promoten: 4 tips
Moderne muziektermen

Je band promoten: 4 tips

Als je je nieuwe band groot wilt maken, dan is er werk aan de winkel. Er is immers veel concurrentie: vele bands brengen hun hele leven in de spreekwoordelijke garage door. Leer daarom hoe je effectief je muziek promoot en maak slim gebruik van alle mogelijkheden die de moderne technologie je te bieden heeft. Hieronder volgen vier tips om jouw band naar de muzieksterrenhemel te schieten, of in elk geval een heel eind die kant op!

1. Maak een website en een social media profiel

Geen enkel project of bedrijf kan nog zonder een website. Ook voor muziekbands is een eigen website essentieel. Maak dus een sprankelende website. Zo weten je fans hoe ze jou kunnen bereiken en waar jouw band binnenkort speelt.

Hetzelfde geldt voor een account op Facebook, Instagram of op welke social media dan ook: zorg voor een account zodat jouw berichten en/of foto’s kunnen worden geliked en gedeeld.

2. Weet wat je uniek maakt

Hoe zorg je ervoor dat je opgemerkt wordt door een groot platenlabel? Of dat je voor een krat bier in het lokale café mag spelen? Door te benadrukken wat jouw band uniek maakt.

Promoot jezelf niet als de zoveelste folkrockband met Oud-Hollandsche inspiratie, maar als die unieke Abba/black metal-crossover band uit Zeewolde, waarvan de zanger tien jaar lang in een Boeddhistisch klooster teksten heeft zitten schrijven! Door in te zetten op je bijzondere kenmerken stijg je boven de grauwe massa uit.

3. Maak gebruik van een CRM-systeem

Houd contact met producers, poppodia en fans via een intelligent CRM-systeem. Dat is software waarmee je alle communicatie, gegevens van externen en documenten van je huisstijl kunt bundelen.

Zo kun je snel inspelen op nieuwe kansen. Bovendien kun je een persoonlijke shout-out geven aan iedereen die je band een warm hart toedraagt. Bedrijven als Lime technologies bieden laagdrempelige CRM-systemen aan die ideaal zijn voor kleine bedrijven, ook die in de cultuursector.

4. Treed op tot je erbij neervalt

Nieuwe fans en geïnteresseerde hotemetoten trek je aan door te gaan spelen met je band. Het maakt niet uit of je de klanten van de bruine kroeg ‘Het Miezertje’ vermaakt, meedoet aan een contest voor lokale muziekbands of in het voorprogramma van een bekende band speelt. Elk optreden – waar dan ook – trekt een aantal bezoekers aan. Bovendien vergroot het je kans op een aanbod voor een interview of op het gewenste platencontract. .