Lowercase
Moderne muziekstijlen

Lowercase

Extreem minimalisme

Eigenlijk kun je niet meer echt spreken van muziek bij het genre ‘lowercase’. Dit genre, bedacht door minimal artiest Steve Roden kenmerkt zich door buitengewoon zachte geluiden welke bijna niet meer hoorbaar zijn. Je zou het nog het beste kunnen omschrijven als een extreme vorm van ambient muziek.

Lowercase houdt feitelijk in dat alledaagse geluiden welke doorgaans zo stil en zacht zijn dat ze bijna niet gehoord worden, versterkt worden tot extreme niveaus. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt bestaat lowercase muziek dus niet enkel uit lange stiltes, maar is het een samenspel van stiltes, echo’s en willekeurige geluidjes.

Steve Roden

De populariteit van de lowercase muziekstijl werd in gang gezet door Rodens album genaamd ‘Forms of paper’. Op dit album maakte hij geluidsopnames van het verwerken papier op diverse manieren. Denk hierbij aan het aanraken van papier, het vouwen van papier en het verfrommelen ervan. Het album is voortgekomen uit een opdracht van de openbare bibliotheek van Los Angeles om deze opnames te maken.

Artiesten binnen het lowercase genre

Naast Steve Roden hebben diverse andere kunstenaars bijgedragen aan het lowercase muziekgenre. Een greep uit deze artiesten zijn Richard Chartier, Tetsu Inoue, Hawksmoor, Baron de Charlus, Kim Cascone, Bernhard Günter en Bhob Rainey.

Labels

Naast een bijzondere lijst artiesten is er ook een respectabel lijstje labels welke tevens lowercase muziek publiceert. Voorbeelden hiervan zijn het onafhankelijke Amerikaanse label ’12k’, opgericht door Taylor Deupree. Het door Bernhard Günter opgerichte label ‘Trente Oiseaux’ en het uit Duitsland afkomstige elektronische muziek label ‘Raster-Noton’. Alle eerdergenoemde labels zijn naast het lowercase genre tevens actief binnen andere experimentele muziekgenres zoals glitch, experimentele elektronische muziek en ambient.