Synthesizer
Moderne muziektermen

Synthesizer

Betrekkelijk nieuw

Een betrekkelijk nieuw begrip in de muziekwereld is de synthesizer. We bestempelen het als ‘betrekkelijk’, omdat de eerste elektrische synthesizer toch al dateert van 1876, en ‘nieuw’ omdat dit type instrument vanaf dat moment een enorm grote evolutie heeft doorgemaakt, en heden ten dage nog steeds onderhevig is aan grote alternaties. Het is zo’n instrument dat eigenlijk nooit echt ‘af’ is.

Wat is een synthesizer?

Dit elektronische muziekinstrument is in staat geluiden en klanken voort te brengen. Nog niets bijzonders, zou je zeggen. Wat het instrument echter zo veelzijdig maakt, is de mogelijkheid om het geluid dusdanig te bewerken zodat hieruit nog niet bestaande, en dus nieuwe klanken geproduceerd kunnen worden. Daarnaast kunnen moderne synthesizers klanken nabootsen welke exact hetzelfde klinken als de geluiden uit een bestaand (akoestisch) instrument.

De meeste synthesizers hebben een eigen klavier of toetsenbord waarmee het bespeeld wordt. Tegenwoordig bestaan er echter ook synthesizers zonder toetsenbord. Deze worden synthesizer-modules of soundmodules genoemd, en worden bespeeld via een externe MIDI-controller.

Belangrijke uitvinding

De uitvinding en ontwikkeling van synthesizers is van grote invloed geweest op de muziekbeleving zoals we deze tegenwoordig kennen. Zonder de uitvinding van dit instrument zouden bepaalde muziekgenres gewoonweg niet hebben bestaan. Denk hierbij aan dance, trance, techno en alle andere vormen van elektronische muziek.